Czy istnieje bezpieczna, dopuszczalna dawka alkoholu?
Alkohol to rodzaj używki, który w powszechnie uważany jest za sposób na zapewnienie dobrej zabawy podczas zabaw, spotkań z przyjaciółmi. To również pierwsza rzecz, po którą niektórzy sięgają w chwili wzmożonego napięcia, stresu, chęci zrelaksowania się po ciężkich przeżyciach np. w pracy. Czy istnieje dawka alkoholu, która pozostaje bez wpływu na organizm?
Lampka wina dla zdrowotności- na poprawę trawienia
Wiele osób uważa, że picie małych ilości, np. przysłowiowej lampki wina do obiadu ma zbawienny wpływ na ich przemianę materii, poprawia to w ten sposób trawienie. Tymczasem najnowsze badania naukowe zaprzeczają tym tezom. Wystarczy bowiem jedna stała niewielka porcja alkoholu dziennie, aby skrócić swe życie o pół roku, to pierwszy krok do uzależnienia od alkoholu.
Jaka ilość alkoholu jest bezpieczna?
Statystycznie stężenie alkoholu we krwi nieprzekraczające 0,5‰ można uznać za bezpieczne, o ile nie dotyczy to do osób i sytuacji, w których w ogóle nie powinno się spożywać alkoholu (np. w okresie ciąży i karmienia piersią, w czasie kierowania pojazdami mechanicznymi, przyjmowania leków itp.). Przy tym poziomie stężenia alkoholu we krwi obserwuje się odprężenie, euforię, nieznaczne zaburzenia równowagi, zaburzenia widzenia.
Biorąc pod uwagę różne zwyczaje, okoliczności przyjmuje się, że jedna jego porcja wynosi 10 g 100% alkoholu. Znajduje się ona w 250 ml piwa (5%), 100 ml wina (12%) oraz 30 ml wódki (40%). Idąc krok dalej zważywszy na to, w jakich pojemnościach zazwyczaj można zakupić alkohol butelka piwa 0,5 litra to 2 porcje alkoholu, wina 0,75 ml to 7,5 porcji alkoholu, a butelka wódki 0,5 l to 17 porcji alkoholu.
Co ważne tempa rozkładu alkoholu w organizmie nie da się przyspieszyć. Jest on metabolizowany ze średnią prędkością 0,15‰ na godzinę. Nie pomoże ani spożywanie suplementów diety, napojów czy też wysiłku fizycznego. Jedzenie, czyli unikanie picia na pusty żołądek powoduje jedynie, że alkohol, zanim przedostanie się do krwiobiegu wniknie w spożyte pożywienie.